Classificatie:

– Rijk: animalia (dieren)
– Stam: Chordata (chordadieren)
– Klasse: Reptilia (reptielen)
– Orde: Squamata (schubreptielen)
– Onderorde: Lacertilia (hagedissen)
– infraorde: Iguania (leguaanachtigen)
– familie: Agamidae (agamen)
– onderfamilie: Uromasticinae
– soort: Uromastyx (doornstaartagaam)
– ondersoort: Uromastyx Nigriventris

Grootte van het reptiel:
Een Uromastyx Nigriventris wordt gemiddeld ongeveer een 42cm lang. De lengte van zijn staart is ongeveer 62% van de totale lengte van het dier gemeten van staartpunt tot snuit.

Uitzicht:
De Nigriventris heeft een relatief brede en medium lange staart. De staart is volledig bedekt met doornachtige schubben. Het zijn 16 tot 21 volle rijen. Zoals vele andere ondersoorten van de Uromastyx, veranderen zij van kleur naar mate dat zijn groter worden. Dit gaat van geel over oranje tot bruinachtig rood, met alle tussen tinten. Op de rug van de dieren kunnen we dikwijls bepaalde patronen terug vinden zoals stippen, strepen en andere vage indrukken, die het gehele uitzicht van het reptiel nog mooier maakt.

Geslachtsonderscheid:
Zeer moeilijk zichtbaar. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben gelijkaardige kleuren en patronen. Dit is eveneens één van de reden waarom deze Uromastyx soort zo populair is. De vrouwtjes hebben een iets fijnere bouw dan de mannetjes en een minder brede kop. De intensiteit qua kleur is bij de mannetjes groter dan bij de vrouwtjes wanneer ze volwassen zijn of wanneer ze geslachtsdriftig zijn. Om echt zeker te zijn van het geslacht, kan je best zoeken naar de hemipenis verdikkingen onder aan de staartbasis of het door een erkende dierenarts laten vaststellen.

Verspreiding:
De Nigriventris komt vooral voor in Marokko (rond het Atlasgebergte) en in bepaalde delen van Algerije. In bepaalde gebieden van Algerije komen ook natuurlijk voorkomende hybride soorten voor. Deze zijn het gevolg van een menging tussen twee ondersoorten van het geslacht Uromastyx.

Habitat:
Rotsachtige woestijnen, grote rotspartijen en zanderige stukken steppe. Uromastyx Nigriventris leven in droge gebieden met een zeer lage luchtvochtigheid van onder de 25%. Ze zijn heel territoriaal ingesteld. Een territorium bestaat uit één enkel mannetje en verschillende vrouwtjes.

Terrarium:
De Nigriventris is een medium grote hagedis die in gevangenschap zeker een terrarium van 1m tot 1m20 moet hebben. Wil je een koppeltje houden dan is het belangrijk om groter te gaan. Hoe groter hoe beter. Zorg voor een goede ventilatie in het terrarium en voor voldoende verstopplaatsen. Omdat Uromastyx snel gestresseerd raken, kan je best minsten één schuilplaats per gehuisvest dier hebben.

Ondergrond:
De beste ondergrond is een mengeling van zand, mineralensubstraat en klei.

Vochtigheid en temperatuur:
De Nigriventris heeft nood aan een lage vochtigheidsgraad van ongeveer 20% tot 30%. De ‘basking spot’ mag qua temperatuur oplopen tot 55 graden Celsius. Over het algemeen is er een algemene terrarium temperatuur van 30 tot 40 graden Celsius gewenst. ’s Nachts mag de temperatuur zakken tot 20 à 22 graden Celsius.

Voeding:
Zie voeding / dieet van doornstaartagamen

× Welkom! Chat met ons