Latijn: Pogona Vitticeps

Baardagaam

In de natuur

Waar leven ze?

Baardagamen komen vooral voor in centraal, tot zuid Australië. Ze leven in savanne tot woestijnachtige gebieden (Queensland, Nieuw-Zuid-Wales en Zuid-Australië).

De baardagaam is overdag actief en schuilt ‘s nachts onder stenen of in holen van andere dieren. Dat is ook een plek waar zijn grootste vijand, de roofvogel, hem niet kan te pakken krijgen. De baardagaam is een bodem bewonende soort die goed overweg kan op de grond, maar ook kan klimmen op rotsen en in bomen. Vooral de jongere dieren klimmen veel, ze zijn dan veilig voor hun grotere soortgenoten, die meer op de bodem blijven.

Hoe zien baardagamen eruit?

De baardagame is een middelgrote hagedis met krachtige klauwen en een duidelijk rond en afgeplat lichaam. Een volwassen baardagame kan een totale lichaamslengte bereiken van ongeveer 60 centimeter. Ongeveer de helft van de totale lichaamslengte bestaat uit de staart. De agame heeft een relatief grote kop, een plomp en gedrongen lichaam en een relatief korte en dunne staart in vergelijking met andere hagedissen. Over zijn gehele lichaam heeft hij hoornachtige stekels, die in tegenstelling tot hoe ze eruit zien, niet prikken.

 

Wanneer baardagamen driftig zijn of boos dan zetten ze hun keelzak op. Deze is geelachtig tot pek zwart van kleur. Deze zwarte verkleuring kan tot halverwege de baardagaam doortrekken. Wanneer de baardagaam deze keelzak op zet, lijkt het wel alsof hij een zwarte baard heeft. Vandaar de naam baard-agaam.

Het terrarium dient minstens 100x40x40 groot te zijn voor één baardagaam. Voor een koppel baardagamen of maximaal een trio moet je minstens zorgen voor een terrarium van 120x50x50. Wil je er meer dan ga je best voor 150x60x60 of zelfs nog groter.

In gevangenschap

Hoe groot moet het terrarium zijn?

Substraat

Wat voor ondergrond moet je gebruiken?

Als substraat kan grof zand gebruikt worden of een mengsel van grof zand en leem of zelfs houtsnippers. Fijn zand kan best niet gebruikt worden omdat ze hiervan kunnen eten, wat dan tot verstopping kan leiden Het substraat moet voldoende diep zijn (op sommige plekken zelfs tot 20 centimeter) zodat het vrouwtje een gat kan graven om haar eieren in te leggen. Planten zoals agaven en grasachtige mogen beruikt worden, aar de dieren eten ze vaak op of graven ze uit.

Overdag en ’s nachts

Wat voor temperatuur moet ik creëren?

De algemene temperatuur overdag in het terrarium dient 27°C tot 35°C te zijn, met een zonneplek van 35°C tot maximaal 40°C. ’s Nachts moet het gemiddeld afkoelen tot ongeveer 20°C. Het terrarium moet goed geventileerd worden, maar let op dat er geen tocht ontstaat.

 

Tijdens de wintermaanden

De baardagaam houdt een winterrust van 7 tot 8 weken, waarin het gedurende die tijd 17°C tot 18°C moet zijn in de koele zone en 24°C tot 25°C in de warme zone. ’s Nachts moet het minstens 15°C zijn. Er wordt overdag maximaal 10 uur belicht.

 

 

voeding en water

Welke voeding is ideaal?

Water

Qua water, zijn er binnen de hobby verschillende meningen. De ene zegt dat je best één tot twee keer per week het terrarium besproeid. De baardagamen drinken dan van de druppels die ze op hun rug opvangen.

Een ander zegt dat er altijd vers water in het terrarium moet staan, zodat de baardagaam er van kan drinken en er zich in kan baden wanneer het te warm is.

Een ander zweert dan weer bij een uitermate droog terrarium zonder enige vorm van water en zegt dat het best is om wekelijks de baardagaam een badje te geven, waarin de baardagaam dan kan baden en waaruit hij kan drinken.

Voeding

De baardagame leeft in het wild van verschillende prooien en eet daarnaast ook plantendelen. De volwassen baardagaam kan vrij grote prooien eten en ook de jongere dieren zijn niet te bang om grotere dieren aan te vallen. In gevangenschap worden voor krekels en sprinkhanen gegeven.

Baardagamen hebben ook vitaminen en mineralen nodig, voornamelijk kalk, daarom dient een preparaat over het voedsel gestrooid te worden. Deze soms gecombineerde kalk- en vitaminepreparaten zijn in de regel te koop bij de reptielenspeciaalzaak waar de agaam is aangeschaft.

Met name de snelgroeiende jonge dieren hebben veel kalk nodig. Een gebrek aan kalk veroorzaakt al snel onomkeerbare vergroeiingen van de botten en de schedel of rachitis, dit is een veel voorkomende ziekte bij baardagamen.

Oudere, volwassen dieren hebben minder kalk nodig, maar de vrouwtjes kunnen vlak voor de paartijd wel wat extra kalk gebruiken vanwege de ontwikkeling van de eitjes die veel kalk nodig hebben. Een teveel aan kalk kan eveneens voor problemen zorgen, zoals verkalking van organen of van de eieren. Ook vitamines en mineralen zijn belangrijk, deze kunnen worden vermengd met het kalk.

 

Licht

Verlichting en UVB

Een UVB lamp is nodig voor de omzet van de niet-bruikbare vitamine D2 (die wordt aangeboden) naar vitamine D3. De lamp moet tien tot twaalf uur branden. Voor de opgroeiende baardagame is het beste om het dier drie of vier keer per week een half uur in de zon te zetten. Let hierbij wel op de buitentemperatuur! Tien minuten echte zon staat gelijk aan een volledige dag UV licht via lampen.

 

× Welkom! Chat met ons